alt text

Texter från olika branscher

Blogginläggen här är från lite olika delar av handel, bygg, infographics och annat som jag finner intressant.

alt text

Personliga texter

Det mesta du hittar i textväg från oss är personligt, men samtidigt använder vi faktabaserat underlag.

Plastföroreningar: tyst hot mot folkhälsan

Problemet med plastföroreningar

Problemet med plastföroreningar är en global utmaning som måste åtgärdas så snart som möjligt. FN:s miljöprogram (UNEP) har rapporterat att det år 2050 kommer att finnas mer plast än fisk i världshaven. Det kan till och med betraktas från himlavalvet, som vi fått rapporter av bland annat drönarfotograf Stockholm.

Plastföroreningar är ett enormt problem eftersom det tar cirka 500 år för plasten att brytas ned och under denna tid kan den förorena vår miljö och skada vårt ekosystem. Dessutom är plaster inte biologiskt nedbrytbara, vilket innebär att de inte bryts ner över tiden. Det betyder att när de väl slängs i havet kommer de att stanna där i århundraden framöver.

Avfallet hamnar i vattenförsörjningen och kan förorena dricksvattentäkter. Det dödar också marint liv som sköldpaddor som misstar plast för mat eller trasslar in sig i det.

Vilken påverkan har plast på människors hälsa?

Plast är ett av de vanligaste materialen i vår värld. Det har använts i decennier och det finns i nästan alla aspekter av våra liv. Men plast har många negativa effekter på människors hälsa.

Plast är ett material som aldrig försvinner. Även om du återvinner din plast kommer det att finnas en viss mängd föroreningar kvar i återvinningsprocessen. Men även om du inte återvinner din plast kommer den ändå sakta att brytas ner i mindre bitar och ta sig in i miljön med tiden.

Plastföroreningar är inte bara ett problem som påverkar djur och natur, utan också människor. Plast kan orsaka allvarliga hälsoproblem som cancer och andra sjukdomar eftersom den innehåller giftiga kemikalier som BPA och ftalater som är kända för att orsaka cancer eller störa hormoner i kroppen (National Geographic). Det kan också göra så att människan utvecklar allergier. Det är därför rekommenderat att använda produkter med så lite ”föroreningar” som möjligt, som känslig hårbotten.

Vilka är lösningarna på detta problem?

Det finns många sätt att minska plastföroreningarna. En av de mest populära lösningarna är att minska användningen av plast i vår vardag, till och med järn kan vara bättre, som i fallet med specialbyggda maskinsläp. Vi kan till exempel vägra sugrör, dricka kranvatten istället för vatten på flaska och undvika att använda plastpåsar när vi handlar. En annan lösning är att fokusera på återvinning. Vi bör återvinna så mycket vi kan och återanvända föremål som vi annars skulle slänga.