alt text

Texter från olika branscher

Blogginläggen här är från lite olika delar av handel, bygg, infographics och annat som jag finner intressant.

alt text

Personliga texter

Det mesta du hittar i textväg från oss är personligt, men samtidigt använder vi faktabaserat underlag.

Jag blir så rörd av rörens historia

Jag älskar rör! De är så coola. De färdar saker till, från, bort och hit. Jag blir alldeles rörd av dem – och deras historia. Därför ska vi lära oss lite mer om rör.

Rör uppfanns faktiskt i början av 1900-talet som vi känner dem idag (då fanns inga relining företag precis), men deras popularitet växte avsevärt på 1960- och 1970-talen. Det var då de började användas mer omfattande för vatten, gas och andra verktyg. Idag är rör en vanlig del av nästan varje byggnad – från kommersiella byggnader till bostäder. De används också i en mängd andra industrier, såsom tillverkning och jordbruk, och det har blivit allt vanligare med relining av stammar.

Varför är rör så viktigt?

Rör tillåter oss att överföra vätskor (vatten, gas, olja) utan att de går genom luften eller jorden. Detta är viktigt eftersom det gör det möjligt att transportera dessa ämnen där de behövs mest effektivt (och utan potentiell kontaminering). Dessutom kan rörledningar transportera stora mängder vätska vid låga temperaturer (-40 grader Celsius/-40 grader Fahrenheit), vilket är viktigt för många industriella tillämpningar.

Rör är vanligtvis gjorda av metall, plast eller andra material. De används för att transportera vatten, gas, olja, avlopp eller något annat flytande ämne. Rör finns i många olika storlekar och former och kan hittas under en mängd olika namn: VVS-armaturer, VVS (värme/luftkonditionering), vattenledningar… listan fortsätter!

Det finns några saker du bör tänka på när du väljer rör för ditt projekt:

– Tänk på den avsedda användningen. Kommer röret att exponeras? Välj i så fall ett material som är hållbart och tål väderförhållanden.

– Välj ett material som är lämpligt för miljön där det ska användas. Till exempel är PVC (polyvinylklorid) populärt eftersom det är lätt att arbeta med och inte korroderar lätt. PVC är dock inte idealisk för miljöer med högt korrosivt innehåll eller surt regn. Metallrör är vanligtvis att föredra för dessa situationer..

– Var medveten om riktlinjer för standardstorlekar. De flesta byggguider har tabeller som visar olika storlekar på rör och deras motsvarande diametrar.

Det var allt för idag gott folk! Hoppas ni blev lika rörd som jag!