alt text

Texter från olika branscher

Blogginläggen här är från lite olika delar av handel, bygg, infographics och annat som jag finner intressant.

alt text

Personliga texter

Det mesta du hittar i textväg från oss är personligt, men samtidigt använder vi faktabaserat underlag.

Mister Cools mustiga golvguide

När du byter golv i ett rum behöver du inte alltid ta bort det befintliga golvet. Du kan lägga trägolv över linoleum, och du kan lägga ett flytande golv över linoleum, lövträ eller till och med mattor. Så vad måste man kunna, och vad är fällorna på vägen? Lugn, lilla Padawan – golvjedimästaren Fritz aka Mister Cool är här för att lära dig allt han kan. Som farsan Baloo, fast lite mer i fyrtioårskrisen.

När du ändå behöver ta bort golvet måste du dock komma ner till ett jämnt, plant undergolv innan du kan lägga de flesta golvbeläggningar. Det kan vara den svåraste delen av hela utbytesproceduren – åtminstone tills du försöker slipa fiskbensparkett.

När ska man ta bort golv? Och hur gör man det rätt?

Skicket på ditt gamla golv är en faktor att ta hänsyn till när du bestämmer om du ska ta bort det eller inte, och den kombinerade tjockleken på det gamla och nya golvet är en annan. Att till exempel lägga linoleum över lövträ kommer inte att höja golvet avsevärt, men om lövträet är i dåligt skick kommer du förmodligen att kunna se det under linoleumet, och limmet fastnar inte.

Golv som är i dåligt skick, med undantag för linoleum, är sällan ett lämpligt underlag för en ny beläggning. Du kan vanligtvis arbeta på ytor och luckor i linoleum med golvavjämningsmassa för att göra ett plant undergolv. Samma princip gäller om du ska slipa furugolv!

Ta bort golvet – varsamt men bestämt

Att ta bort gammalt golv som har limmats på undergolvet kan vara en mödosam uppgift. Efter att ha skrapat eller flisat av golvet måste du fortfarande ta bort lim från undergolvet, rapporterar Melbourne Flooring. Du kan ofta göra detta med golvbuffert och en slipskiva eller med en golvkantskärare.

Om du bänder upp trägolv som inte har limmats och du vill spara det, hjälper det att arbeta systematiskt. Genom att skära en remsa ur en bana med en cirkelsåg kan du bända upp alla de andra, avslöjar Popular Mechanics. Du kan undvika att spricka brädorna genom att bända upp naglarna en efter en.

Förbereda undergolvet – under-bart!

Efter att ha tagit upp golvet och tagit bort limmet är det viktigt att jämna till undergolvet. Underlag och förarbete är som bekant viktigt – såväl vid golvläggning som trapprenovering och annat. Ojämnheter kan spricka trägolv eller orsaka gnisslande, och kan ge liknande oönskade defekter under någon annan typ av styv golvbeläggning. Använd golvavjämningsmassa för att fylla fördjupningar och slipa ner eventuella höga punkter.

Därefter behöver du en fuktspärr för att skydda de flesta golvbeläggningar. Det kan vara tjärpapper, vinylunderlag eller plastduk. Du kan inte använda en fuktspärr när du limmar golv på ett betongundergolv, så det är viktigt att se till att betongen är torr. Då kan du börja fundera på att lägga parkettgolv!

Att lägga golvet – nu kör vi!

Om du installerar lövträ är spikning att föredra framför limning; det är enklare och mindre rörigt, och spikpistolen driver ihop brädor för att göra ett golvfritt golv. När du måste använda lim för att du lägger lövträ på betong eller om du lägger kakel eller linoleum på vilket undergolv som helst, använd ett lim som rekommenderas av tillverkaren och sprid ut det med en skårad murslev.

Du behöver inte lim eller spik för att säkra ett flytande laminatgolv, men du behöver golvlister för att hålla nere det. De ska fästas på väggen – inte golvet – med spikar som är tillräckligt långa för att bita i väggplåtarna.

Tack för att ni kikade in! Nästa år kommer vi hoppa lite från golvläggning och golvslipning Stockholm snacka mer om tak istället 🙂