alt text

Texter från olika branscher

Blogginläggen här är från lite olika delar av handel, bygg, infographics och annat som jag finner intressant.

alt text

Personliga texter

Det mesta du hittar i textväg från oss är personligt, men samtidigt använder vi faktabaserat underlag.

Hitta gömda läckor i ditt tak

Att ha ett tak över huvudet är viktigt för alla. Men för att ditt tak ska kunna hålla i många år framöver måste det vara väl underhållet. Ofta finns det gömda läckor i taket som man inte ser, och som kan skapa stora problem om de inte fixas. I det här inlägget kommer vi ge våra bästa tips för hur du kan hitta gömda läckor i ditt tak, så att du kan få det fixat (själv eller av proffsen) innan det blir ett stort problem!

 

Om takläckage – vad beror det egentligen på?

Ditt tak är ett viktigt skydd mot väder och vind, men det är inte alltid lätt att hålla det i gott skick. Ibland kan små läckor uppstå, och om de inte upptäcks i tid kan de leda till stora skador. Därför är det bra att känna till vad som gäller, och vad du bör leta efter.

En av de bästa sakerna du kan göra är att undersöka din takläggning Stockholm regelbundet, så att du upptäcker eventuellt läckage i tid. Läckaget kan uppstå på grund av väder, vind, rost, fåglar eller skadedjur. Om du ser något som inte ser riktigt bra ut kan det vara en bra idé att kontakta en takläggare Stockholm för en grundlig undersökning. Det är också bra att lyssna noga på deras inspektion och omdöme – visst, takläggare vill lägga tak, men de flesta är inte ute efter att skinna dig. Proffsen kan, så väg deras råd med guldvågen istället för plånboken.

 

Orsaker till takläckage

Takläckage är ofta ett tecken på ett dåligt underhållet tak. Det finns flera orsaker till att tegeltak Stockholm kan läcka, inklusive bristande tätningar, sprickor i shingeltak och trasiga takfläktar. Ofta är det en kombination av flera av dessa faktorer som leder till läckage. För att undvika skador på ditt hem och din inredning, bör du regelbundet kontrollera ditt tak för skador och reparera eventuella läckor omgående. Tro oss – du vill inte ha en rejäl takläcka om det kommer en större regnstorm eller väldigt kyligt väder. Underskatta inte heller värdet av takskottning under vinterhalvåret, särskilt om du har träslag som är av limfog kan det vara en god idé.

 

Symtom på takläckage

Takläckage är ett förvånansvärt vanligt problem i många hem. Läckor uppstår när taket blir skadat och vatten börjar tränga in. Det kan vara svårt att upptäcka läckor i ett tidigt skede, men det finns några tecken som du kan hålla utkik efter. Oftast börjar en läcka som en liten fläck på taket eller väggen. Detta fläckar kan sedan bli större och mörkare over tid. Om du ser fuktfläckar på väggarna eller taket, är detta ett klart tecken på att det finns en läcka någonstans i huset. En annan indikation på att det finns en läcka är om du hör droppande ljud från vind eller takrum.

 

Skador som takläckage kan orsaka

Takläckage är ett allvarligt problem som kan orsaka många olika skador. Om du inte upptäcker och reparerar läckan snabbt kan det leda till allvarliga skador på både din tak och ditt hus. Bland annat de så otrevliga mögel- och fuktskadorna. Mögel trivs bäst i fuktiga och mörka miljöer. Om ditt tak har en läcka, är det mycket troligt att det kommer att bildas mögel eller ”mildew” i taket. Detta kan leda till att ditt hus blir fuktigt och kallt, och det kan även orsaka allergiska reaktioner hos boende.

 

Hur man hittar gömda läckor i taket

Om du misstänker att du har ett läckage i ditt tak så börja med att kontrollera ytterväggarna och taket. Kolla för bulor, mörka fläckar eller vattenflödesmönster. Om det finns några läckor – torka, reparera orsaken till läckan och kontakta både eventuell hyresvärd eller takläggare. Troligen kan du behöva använda torkfläktar eller liknande för att få bukt med vattenskadan. Kom ihåg att även små läckor kan leda till stora problem, så vänta inte eller tänk att ”det löser sig”. Om du hittar ett läckage, ring professionell takläggning Stockholm så snart som möjligt för att åtgärda problemet. Eller ta till och med hjälp av en snickare Stockholm, som kan sia om träslaget du har i taket och varför läckor uppstår.